neděle 13. ledna 2013

* Kettlebell aneb éra ruské koule


Ve světě fitness se objevila teprve nedávno (ovšem nyní již hojně využívaná), přesto je však poměrně stará, cvičební pomůcka - kettlebell. V dnešním článku si stručně popíšeme historii tohoto zázračného nářadí, řekneme si, pro koho je cvičení s kettlebellem vhodné, a jak našemu tělu aktivní využívání této železné koule pomůže.

Původně se jedná o ruskou kouli (tzv. girja), která je odlitá ze železa ve tvaru dělové koule, ovšem vespod je plochá (dá se postavit na zem bez toho, aniž by se odkoulela někam dál). Na vrchu má ucho, za které ji uchopíte při cvičení.
Velkou popularitu si kettlebell získal již za dob carského Ruska, odkud právě tato nová pomůcka k nám dorazila. Kettlebelly byly vyráběny a stále jsou v různém rozmezí hmotností, čímž dochází k možnosti použití jak u žen, tak u mužů.

Pro koho je cvičení s kettlebellem vhodné?
Kettlebell je vhodný jak pro muže, tak i pro ženy (viz. zmínka o různých hmotnostích kettlebellu). Pokud chcete zvýšit svou svalovou vytrvalost, vybudovat si objem a sílu, či se zbavit přebytečného tuku, je pro vás kettlebell tou správnou volbou. Při cvičení je nutné používat rovněž stabilizační svaly a dochází k lepší pohybové koordinaci.

Jaké jsou výhody cvičení s kettlebellem?
Přednostně docílíte všech bodů, které jsme si shrnuli v předchozích odstavcích. 
Při cvičení zatěžujete svalový a kardiovaskulární systém, čímž posilujete nejcennější sval vašeho těla, srdce. Mimo rozvíjení maximální a vytrvalostní síly také dochází k rozvoji rychlosti, pohyblivosti a pružnosti. Neustálé zpevňování a následné uvolnění svalů je pro každého cvičícího skvělou zkušeností pro silovou průpravu tréninků bojových umění a sportů.
Kettlebell se také doporučuju využívat preventivně k léčbě zranění zad, kolen a ramen. Právě tato "dělová koule" zesiluje záda jako žádný jiný nástroj či cvičení na světě. Proč? Poněvadž balistická povaha cviků s kettlebellem zahrnuje komplexní cviky, při kterých se cvičí vždy na nohou, čímž je cvičení perfektním protilékem dnešního sedavého způsobu života.

Kde je možné s kettlebellem cvičit?
S kettlebellem můžete cvičit doma, ale i na organizovaných hodinách s dalšími cvičícími. K tomu, abyste se na nějakou hodinu mohli vydat, potřebujete vědět, zda-li jsou nějaká taková cvičení u vás vůbec pořádána. K tomu, abyste našli potřebné informace, vám postačí internet, nečekaně. :))

Vím, že hodně z vás cvičí s trenéry jako jsou Jillian Michaels či Bob Harper, a ani tito fitness guru nezapomněli jít s dobou. Jillian i Bob si pro své fanoušky připravily po jednom DVD, v rámci něhož přináší cvičícím tipy a rady ohledně cvičení s kettlebelly. V závěru tohoto článku můžete zhlédnout krátké upoutávky na tyto programy. :))


"Shred It With Weights"


"Kettlebell Sculpted Body"

Cvičili jste s kettlebellem? Jakou váhu jste měli? Jak se vám cvičení zamlouvalo?

Ať se vám hezky cvičí! 
Kriss

2 komentáře:

  1. Ehm, raz som si ho kúpila, taký ten úplne najmenší a niekde som ho stratila v deň, kedy som si ho vyzdvihla na pošte... :/

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím používám dvě činky místo jedné, ale jednou mi přibude do sbírky :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)