pondělí 18. března 2013

* 5 nejčastějších mýtů o hubnutí

Narazila jsem na zajímavý článek z r. 2011, avšak na stále aktuále aktuální článek, který by mnohým mohl objasnit pár, resp. 5 věcí, 5 nejčastějších mýtů o hubnutí. Tyto mýty jsou stale diskutované a omílané do nekonečna. Nezapomínejte, že chybami se člověk učí, takže pokud jste opět šlápli vedle, nic není ztraceno. Jak je napsáno na obrázku "Neúspěch je jednoduše šancí začit znovu. Tentokrát chytřeji."


1. mýtus
"Tvarovací" trénink je třeba provádět s lehčí zátěží o vysokém počtu opakování. Je to ideální postup pro ženy, které chtějí pouze tvarovat postavu.

Musím říct, že tento fakt jsem tak nějak zažitý měla i já, jenže opak je někdy pravdou. Abyste dosáhli optimálních výsledků, je třeba použít vyšší zátěže. Odborníci se shodli v tom, že posilování s lehkou váhou (méně jak 70 % maxima) v počtu 12 a více opakování je přínosné hlavně v tom případě, pokud se chcete udržet v kondici. Pomáhá to tedy na vytrvalost, nicméně na růst či tvarování svalů to až takový vliv nemá. Neznamená to, že takto cvičit nemůžete, to samozřejmě ano, ale nemůžete počítat s nějakými viditelnými změnami. Pokud toužíte po krásně tvarovaných svalech, dosáhnete jich jedině správným tréninkem v kombinaci s vhodnou stravou, která vás zbaví tukové vrstvy. Takových výsledků můžete dosáhnout především použití vyšších zátěží (cca 70-80 % maxima) v počtu 8-12 opakování. Ke konci série by mělo dojít k vyčerpání svalů.


2. mýtus
Když budete denně hodinu cvičit, udržíte si váhu.

Opět to tak není. I kdybyste cvičili hodinu či dvě, vše si "krásně" můžete pokazit nevhodnou stravou. Pokud totiž budete konzumovat více kalorií, než spálíte, nebudete hubnout, ba naopak klidně můžete nějaké to kilo přibrat. Pokud se snažíte o udržení váhy, je třeba dosáhnout energetické rovnováhy, tz. že je třeba konzumovat tolik kalorií, kolik během dne vydáte. Kalorie navíc vám jdou totiž do tuků. Nemusím jistě připomínat, že trénink je pouze 20 % úspěchem, těch zbylých 80 % patří správné stravě. Svoji snahu při cvičení tedy rozhodně musíte podpořit vhodným stravováním.

3. mýtus
Měli byste se soustředit hlavně na aerobní trénink, protože ten je z pohledu spalování tuků účinnější než posilování.

Zase vedle. Pokud chcete dosáhnout optimálních výsledků, je třeba kombinace aerobního a anaerobního tréninku. Nedá se určit, při které z aktivit se spaluje více kalorií, protože se vše odvíjí od intenzity a typu aerobního tréninku/délky přestávek mezi sériemi a stylu posilovacího tréninku.
Aerobní aktivita lépe stimuluje buňky ke spalování tuků. Napomáhá tomu, že jsou z pohledu odbourávání tukových rezerv efektivnější. Při aerobní aktivitě se triglyceridy rozkládají na mastné kyseliny, které jsou následně uvolněny do krve. Urychlení krevního oběhu vede k tomu, že se do svalu transportuje více mastných kyselin a narůstá jejich dostupnost ve smyslu využití ve formě energie. Zároveň tento druh cvičení ovlivňuje nárůst počtu mitochondrií (tuky spalující pecí uvnitř buněk). 
Jak jsem však říkala, nedílnou součástí našeho tréninku je však také posilovací trénink, který rovněž napomáhá odbourávání tuků. Zároveň je důležitý pro udržení metabolismu v chodu a pozitivně ovlivňuje zdravou tělesnou kompozici. Součástí zdravého životního stylu by tedy mělo být obojí, jak aerobní, tak posilovací trénink.


4. mýtus
Procvičením určitých problémových partií můžete dosáhnout lokálního odbourávání tuků.

Tady tyto blbosti čtu na různých internetových stránkách snad denně. Nevěřte tomu! Takto prostě naše tělo nefunguje. Základem úspěchu je kvalitní tréninkový program zaměřený na procvičení všech svalových partií. Je pravda, že pochopitelně jednotlivé svaly můžete cíleně posilovat, ale odbourávání tuků je zcela komplexní proces. Tuk nezmizí z té partie, u které byste to tak chtěli. Jediný způsob, jak zhubnout právě v problémových partiích, spočívá v tom, že zpřísníte svou stravu a přizpůsobíte cvičební program celého těla.

5. mýtus
Je problém najít si čas na cvičení, když má člověk hodně práce.

U tohoto mýtu doporučuji všem, kteří začínají s cvičením, aby se nad tím opravdu zamysleli. Pokud skutečně budete chtít, ten čas si prostě uděláte, i když budete mít práce nad hlavu. Kromě toho nepotřebujete zrovna kupu času na to, abyste se svou postavou něco dělali. Posílit zdraví můžete i docela krátkým, ale pravidelným cvičením. Věřte, že každý den, kdy svému tělu věnujete péči, se vám později vrátí. Odborníci říkají, že naprosto stačí 30 minut denně. Zároveň se shodují na tom, že vliv na zdraví a udržení váhy má i půl hodina svižné chůze, která navíc snižuje riziko hypertenze (vysoký tlak krve v tepnách), kardiovaskulárních onemocnění, diabetu II typu, metabolického syndromu a určitých druhů rakovin. Díky pravidelné aktivitě navíc budete mít také silnější svaly a kosti, snížíte riziko zranění, zlepší se vám nálada, budete mít více energie a můžete se těšit na delší život. :))


Jaké mýty znáte vy?

Hezký den vám všem!
Kriss

16 komentářů:

  1. Tak tyhle znám všechny...a dlouho jsem jim věřila , teď už samozřejmě ne...Potom znám už jen takové ty jako že se musí ve stravě omezit tuky..apod. že jsou nejhorší na přibírání..Bohužel rozdíl mezi zdravým tukem a špatným tukem se začátečníkovi vysvětlit nedá..Já jsem se snažila u dvou lidí a nepochodila jsem..

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem tomuto dlouhou dobu věřila, ale vím, že to je asi největší blbost! :D ..
    V mé okolí je rozšířeno, že po cvičení už se třeba nemá jíst, že to prý nabereš zpátky! :D Pak čím víc se potíš, tím více spaluješ a tak dále! ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Vše z toho vím, ale je pěkné to takhle shrnout :) Ale je pravda, že dříve jsem taky nevěděla, že ta strava je až takhle moc důležitá. A je fakt, že dříve - dokud jsem se nevěnovala cvičení jako teď - tak jsem si myslela že stačí - když budu jezdit na elipticalu a k tomu posilovat břišní svaly.

    OdpovědětVymazat
  4. Mýtů o hubnutí je spousta... od posledního jídla v 5 odpoledne, přes vynechání veškerých tuků a podobně...

    OdpovědětVymazat
  5. nechápu, kde na to ty lidi choděj :)

    OdpovědětVymazat
  6. to je hrozný, že tolika mýtům lidi věří...
    a souhlasím, že čas na cvičení se najde vždycky, chce to jen vůli - 15-30 min. denně času má prostě každý, ať si říká co chce:)

    OdpovědětVymazat
  7. ještě by tam měl být takovej ten mýtus, co straší moji maminku, že pokud žena bude cvičit s těžšíma činkama, tak bude vypadat jako rambo... Následně pak takový to, že se mí jíst jenom do 17 hodiny a pak nic xD ... těch mýtů by se našlo ;-) ale tyhle jsou taky docela dobrý a bohužel znám hodně lidí, co se jimi řídí, hlavně tím posledním

    OdpovědětVymazat
  8. Chudáci začátečníci, valí se na ně tolik informací a jen zlomek z nich má v něčem pravdu...a pak jak si mají vybrat.
    Souhlasím, některé názory jsou vážně až směšné a hloupé.

    OdpovědětVymazat
  9. Já ti to řeknu asi tak... Já miluju zimu, ale ať už jde Zima doprdele z města a usadí se na horách, tam ať je klidně -150°C, ale ve městě už chci jaro!!!! Jako na Josefa (kterej je zítra) aby byl sníh??? xD

    OdpovědětVymazat
  10. Škoda že jsem si podobný článek nepřečetla rok zpátky, kdy jsem myslela že s činkama budu mít svaly jak rambo a pokud nebudu jezdit na kole pouze rovinky v "optimálním" tempu tak nezhubnu, ale zvětší se mi stehna :D Jsem ráda že jsem tam kde jsem teď a můžu už jen chytře přikyvovat na tvůj povedený článek :)

    OdpovědětVymazat
  11. přesně přesně! hlavně ta 5! já nestíhám opravdu jen málokdy!
    A největší a nejvtipnější mýtus/story beru: Začala jsem cvičit, jenže z toho posilování se mi nohy akorát zvětšili. Cvičení je na nic

    Z toho umírám smíchy.. :D oukej, když člověk cvičí poprvé tak možná nohy trochu natečou.. jenže! To přesně souvisí s mýtem 2, když si po cvičení dáš větrník a šlehačku, štíhlá po tom nebudeš.. :D

    OdpovědětVymazat
  12. Mýtů je opravdu hodně.Narazil jem na zajímavý online trénink Hubnutí hrou, více zde: http://goo.gl/A9AiV

    OdpovědětVymazat
  13. Super post. Já denněš civčit nezvládám, ale svědomí si uklidňuju tím, že každý den vycházím páté patro a chodím velice rychle. Zatím to vychází, uvidíme časem:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)