sobota 2. března 2013

* Máte rádi své tělo?

Spousta z nás nemá ráda své tělo, ať už jsou důvody jakékoliv. Někomu se nelíbí příliš silná stehna, jinému zase hubené ruce, dalšímu zase velký zadek. Je však třeba se nad těmito věcmi zamyslet. Máte vlastně o svém těle reálnou představu? Nejste jen zmanipulováni médii a fotkami, kde vidíte štíhlé a svalnaté modely? Pojďme se podívat do nitra vaší psychiky. :)) Dnešní článek je speciální v tom, že opět nahlédneme do místa, kde to vše začalo, kde to stále šrotuje. Do naší hlavy.

Na úvod je důležité podotknout, že každý z nás má vlastní proporce, které jsou z části dány geneticky. Nicméně to neznamená, že pokud vaše babička byla vždy tak trochu kulička, sportování ji nebavilo a cpala se vším, co se jí dostalo pod ruku, že takoví budete také.
To, jak žijete, co jíte, zda cvičíte, jestli žijete zdravě, to všechno a mnohem více si určujete jen vy sami. V mém případě mám geneticky tak trochu náběh na silnější stehna a větší zadek, což pro mě znamenalo a znamená jediné, soustředit se právě na tyto problematické partie. Musíte si uvědomit, co vlastně chcete. Jestli stále budete své nevzhledné tělo omlouvat tím, že holt takto vypadá vaše maminka, babička, vypadala tak i její maminka a její babička apod., docílíte jedině toho, že tak budete vypadat také. Zkuste se s tím poprat. :))

Každý z nás vypadáme jinak, jsme různých velikostí i tvarů. I když lze vzhled do jisté míry změnit redukcí podkožního tuku a zvětšením objemu svalů, nikdy není možné náš celkový vzhled zcela přebudovat. Dokonce i v případě, že se nám podaří odstranit přebytečný tuk, nemusí konečný výsledek odpovídat našim zidealizovaným představám.
Jak už jsem se zmiňovala o genetických předpokladech, množství tuku např. na stehnech či kolem pasu se dá pochopitelně snížit tím, že si vytoříme tzv. energetická deficit, nicméně je nemožné, aby tuk v těchto problematických partiích zcela zmizel.


Zdroj: google.com

Jakou vlastně máte představu o svém těle? Spousta lidí má díky obecně zažitým trendům představu, jak by chtěla vypadat. Jen málo z nich však dosáhne vytouženého vzhledu. Většina z nás smrtelníků neustále bojuje s tukem, tloušťkou, různými záhyby a pneumatikami. Hlavně ženy jsou předurčeny k zaoblenosti a měkkosti, které se s přibývajícím věkem ještě zvýrazňují. Proč tomu tak je? Musíte přijmout fakt, že ženy byly stvořeny jako rodičky, jejich tělo má mnohem větší podíl tuku než to mužské, protože je přizpůsobeno tomu, aby žena mohla mít v budoucnu dítě, aby ho mohla v sobě nosit, aby se o něho mohla postarat. Tak to prostě je, a to nikdo z nás nezmění. :))
Většina žen si stěžuje především na stehna, břicho, prsa a hýždě. Naopak muže nejvíce trápí břicho a horní polovina těla. Občas jsou však tyto stížnosti zbytečné, však to znáte, jak rádi občas přeháníme. Dokonce ani hubení sportovci nejsou se svou postavou mnohdy spokojeni.
Ovšem to, jak vypadáme, by nemělo mít vliv na to, jak se cítíme uvnitř, i když je to mnohdy velmi těžké. Ve skutečnosti se lidé až příliš zabývají problémy jako to, že mají nějakou "vadu" (např. větší stehna), která je odlišuje od ostatních, dále jsou to myšlenky typu "můj vzhled ovlivňuje to, jak mě vidí ostatní - jsem ošklivý/á" nebo "jsem špatný/á, nikdo mě nemá rád" a spousta dalších.

Nejlepší možností, jak vyřešit problém s tvarem těla, je naučit se mít rád svou postavu. I když chápu, že u některých jedinců je to velmi obtížné. Nechci vás tímto nabádat k tomu, abyste sekli se cvičením a začli se zase cpát brambůrkami. To určitě ne. Chci vás jen nasměrovat tím správným směrem, abyste se zkrátka radovali i z malého úspěchu, abyste své tělo nevnímali jako něco nevzhledného, odporného, zkrátka jako svého nepřítele. To, jak vaše tělo vypadá, pochopitelně můžete ovlivnit jedině vy. Můj názor je však takový, že pokud své tělo dokážete skutečně přijmout, lépe se vám s ním poté pracuje.

Pokud chcete zlepšit vztah se svým tělem, zkuste pro začátek zavřít oči a představit si, že skutečně máte tělo svých snů. Pak oči otevřete a chovejte se, jako byste toto tělo skutečně měli. To jen takový malinkatý tip na uklidnění, i když je mi jasné, že mnohým z vás se dařit nebude. :)) Jste zkrátka občas zbytečně moc negativní. A právě pro vás, kteří jste to ještě nevzdali a čtete dál, mám tzv. prohlášení nezávislosti na posedlosti hmotností. Třeba právě vám pomůže. :))
Naučte se mít rádi své tělo, obzvlášť při zdravém životním stylu je to nesmírně důležité.

Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Co se týče mého těla, živě si vzpomínám, jak jsem své tělo proklínala, jak jsem neměla ráda svá silná stehna, jak jsem kolikrát naplákala nad svým "neštěstím". Až postupem času jsem si uvědomila, že jsem nikdy neměla takové problémy, které by za ty slzy stály. Ve své podstatě jsem vždy byly štíhlá, hodně mi k tomu dopomohla má výška, ve třídě jsem patřila vždy k těm nejvyšším. Díky tomu jsem si mohla dovolit vyšší váhu než mé menší spolužačky. Občas jsem se však stávala terčem posměchu, že vypadám jako žirafa apod. Nyní už se nad těmito vzpomínkami jen směji, ale znáte to, děti jsou podlé a zákeřné, především v dětském věku má člověk tendenci kritizovat ostatní podle toho, jak je vidí ve svých očích. Proto jsme mnohdy bombardováni slovními hláškami na náš vzhled.
Nicméně postupem času jsem si uvědomila, že mé tělo vůbec nevypadá tak špatně, jak jsem se kdysi domnívala. A víte co? Od té doby, co jsem začala cvičit, co jsem začala zdravěji jíst, začala jsem se i více kamarádit se svým tělem. Stalo se mi bezvadným parťákem, protože dokázalo spolupracovat tak, jak jsem to já vyžadovala. Dnes mohu s klidem v duši říct, že své tělo mám ze srdce ráda a nedám na něj dopustit. Vadí někomu má silnější stehna nebo širší boky? Ať vadí. Já vím, že na těchto partiích makám, že se snažím s nimi něco dělat, že dosahuji přiměřených výsledků, se kterými jsem poměrně spokojená. Vím, že to zřejmě nikdy nebude zcela ideální (zase to ovlinění fotkami fitness modelek), ale přijala jsem své tělo takové, jaké je. Občas si postesknu nad tím, proč ty nohy přeci jen nejsou o malinko hezčí a hubenější, ale tím beztak nic nezměním. Trápit se nad touto věcí už odmítám, je třeba se k tomu stavět se vztyčenou hlavou. Bojujte! Nenechte nikoho, aby vám šlapal po snech. Avšak důležitá poznámka na závěr. Jděte si za reálným snem. Správně, to slovo reálný bych asi stokrát podtrhla, protože je důležité mít skutečně reálné představy o svém vzhledu. Upozorňovala jsem na to již ve svém měsíčním shrnutí. Spousta z nás je naneštěstí ovlivněna fotografiemi fitness modelek, ale jedná se pouze o přelud. Tyto krásky před focením mnohdy držely přísnou dietu, dost možná, že ani nejedly. Uvědomte si, že to, co je vám denně servírováno na talíři, není skutečné a v mnohých případech ani zdravé.

Zdroj: google.com

Jak přistupujete ke svému tělu vy? Máte se rádi? :))

Hezkou sobotu!
Kriss

12 komentářů:

  1. No dneska mám tak blbou náladu, že mi ani tento článek nepomohl. Spíše se cítím ještě hůř. To s těma zavřenýma očima je ale moc dobré. Mě více ovlivňuje chování mého okolí. Když si do mého životního stylu rýpne kamarádka, tak to moc neřeším.. Když je to ale babička nebo bratr, štve mě to. (ne, musím se sebrat, zakázala jsem si užírání...) Ne, své tělo nemám ráda, ale asi jsem ho (částečně) přijala. Jen se bojím, že už nikdy nebudu vypadat tak jako před dvěma roky. :/

    OdpovědětVymazat
  2. hezky napsáno a úplně s tebou souhlasím:) i když já mám co říkat...věčně jsem nespokojená :D

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezky napsáno :) Já kdyis své tělo vážně neměla ráda, ale co jsem se to "naučila", tak ty změny jsou vážně parádní :) Jasně, pořád je na čem pracovat, ale ta sebeláska je tam hodně důležitá :)

    OdpovědětVymazat
  4. naprosto s tebou souhlasím :) vždycky jsem byla ohledně svého těla hrozně kritická, ale zrovna dneska jsem se sama sobě líbila :) :D

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkný příspěvek. A pro mě hodně poučný. Nicméně jsem porád ve stavu, kdy své tělo nenávidím. Snad se to bude s ubývajícími kily zlepšovat. Momentálně čtu hodně motivační knihy (teď mám rozečteno Miluj svůj život) a už to mě posouvá trochu kupředu. Pak asi začnu číst něco na způsob miluj své tělo. Prohlášení nezávislosti na posedlosti hmotností si vytisknu a pověsím na svou motivační nástěnku :) (alespoň pro dobrý pocit). Každopádně už jsem se posunula trochu dál a nemám v plánu si pořád na svým tělem zoufat. Raději ten čas, který jsem strávila naříkáním využiju lépe a pustím si třeba Jillian :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já myslím, že mít rád sám sebe je důležité ať je člověk jakýkoli. Ale také je důležité nepovažovat se za dokonalého, ale neustále se pokoušet něco vylepšit. Tvůj článek jsem zhltla jedním dechem. Moc hezky jsi to napsala.
    Just be yourself by Petra

    OdpovědětVymazat
  7. Tvoje články jsou čím dál více čtivější, krásně píšeš! Ono tohle není jen tak, každý se vnímáme trochu jinak, každý se jinak pozoruje a vidí a má nějaké sny. Je na to ale potřeba koukat tak nějak rozumně. Určitě ne se stresovat svou postavou a nějakou tou pneumatikou, rvát si kvůli tomu vlasy, ale zase není dobré říct to, co jsi psala. Já mám postavu po mamimnce, nejsem sportovní typ, neumím sportovat, takže vlastně proč si tu sladkou tyčinku nedat...Takhle jsem na to dříve také možná koukala, ale teď je to úplně jiné a jsem za to strašně moc ráda.

    Své tělo jsem dřív moc nevnímala...vypouklé břicho schovalo triko a kalhoty s vysokým sedem, stehna a zadek dávat do takových kalhot, které aspoň trochu zeštíhlují. Pamatuji si, že jsou jednou řekla, že se svými stehny prostě nic dělat nejde (moje problémová partie) a že na to kašlu. Ale ehjhle, přesedlání na jiný styl života udělalo své a stejna mají najednou o 4-5 cm méně. Zázrak? Ne, jen přiměřená dřina. Jsem za to moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  8. no můžu říct že jsem o hodně spokojenější než jsem byla dřív. Nicméně ještě furt je tu kus práce co mě čeká :)

    OdpovědětVymazat
  9. Páni, krásný článek :). Máš pravdu, nikdo není dokonalý a pokud se dotyčnému něco nelíbí, vždy na tom jde zapracovat, pokud chce a důležité je s tím něco dělat i když se výsledky hned nedostaví :).

    OdpovědětVymazat
  10. Musela jsem se to naučit, ale ano, myslím, že momentálně se mám tak na 90% ráda ;) lepší než nic :))) Stehna a bříško, to je moje "trápení", ale makám a to je hlavní :)

    OdpovědětVymazat
  11. Jenom bych se vyjádřila k tomu, že náš vzhled by neměl ovlivňovat naši psychiku. Ať už měl nebo neměl, prostě to tak je. A nejlepší řešení v případě, že nejsme spokojení, je zvednout zadek a začít na tom makat. A pak se budeme cítit a vypadat skvěle. Je to lepší, než sedět a fňukat a mít blbou náladu, kvůli tomu, že mám špek na břichu a tlustá stehna.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)