středa 4. února 2015

* Jděte na to chytře!

 

Všechny vás moc zdravím! Pro dnešní odpoledne tu pro vás mám pár motivačních řádků. Chcete už skoncovat s přibíráním na váze, vaší leností a nezodpovědností? Chcete změnit všechno zlé a obrátit to v dobré? Jděte na to chytře! :)) Stačí, abyste dodržovali 5 zásad metody SMART (chytrý), a je velká pravděpodobnost, že dosáhnete svých cílů. Změňte nemožné, ale první začněte u sebe!

Pokud budete chtít dosáhnout nějakých svých vysněných cílů, zkuste si je sepsat a seřadit podle toho, jak moc důležité pro vás jsou. Zároveň se na ně zkuste dívat objektivně a posoudit, které z nich jsou reálné a které nikoliv. Využijte SMART (chytré) metody.

Specific = konkrétní
Measurable = změřitelný
Attainable = dosažitelný
Realistic = reálný
Time-bound = časově ohraničený

Konkrétní (specific)
Ze všeho nejdůležitější je určit si cíl konkrétně, tedy nezapisujte si, že chcete zhubnout. Napište si, kolik zhubnutých kilo by se vám líbilo. Zkrátka stručně a jasně, žádné abstraktní pojmy. A buďte si jistí, že čím konkrétnější cíl si určíte, tím více se vám vloudí do podvědomí.
Pokud tedy hodláte odstartovat např. tím, že změníte stavbu svého těla, tzn. zhubnete, naberete svaly apod., zjistěte si nejprve, kolik kalorií potřebujete denně přijímat. Na internetu jsou dnes již hromady kalkulaček, které vám s tímto výpočtem pomohou. Samozřejmě jsou to obecné propočty, ale i tak se do začátku rozhodně hodí. Počet vašich kaloirí se samozřejmě bude odvíjet hned od několika faktorů, jako např. pohlaví, věk, fyzická aktivita, váš konkrétní cíl atd. Já znám např. iifym kalkulačku (v angličtině), kterou můžete využít i vy.
 
Změřitelný (measurable)
Pokud už víte počet kalorií, které musíte zkonzumovat za den, je důležité se tohoto čísla držet. Alespoň zpočátku, než vše budete bravurně ovládat. Ideálně si zapisujte vše, co za den zkonzumujete. Opět existují internetové stránky, kde si můžete vytvořit svůj profil a směle zapisovat každé jídlo, které sníte. V ČR jsou hojně využívané kalorické tabulky, ale také Myfitnesspal (v angličtině). A pokud vám počítačová verze zapisování z nějakého důvodu nevyhovuje, klidně si můžete zapisovat jídlo někam do deníčku. Je vhodné psát gramáže + jednotlivé živiny, které vaše porce obsahovala. Tyto informace si můžete dohledat na již zmiňovaných kalorických tabulkách nebo Myfitnesspal.
Vězte, že je velmi důležité dodržovat svůj příjem, který se odvíjí dle vašich cílů. Ta hloupá čísla totiž hrají velkou roli. Díky tomu, že si vše budete počítat a kontrolovat, můžete dosáhnout velkých úspěchů.
A pokud se vám do žádných propočtů nechce, můžete si jednoduše nechat jídelníček sestavit odborníkem. Vybírat můžete např. z těchto.




Dosažitelný (attainable)
Je důležité si uvědomit, co všechno jste ochotni pro své cíle a sny udělat. Zvolte si proto do svého jídelníčku taková jídla, která budete schopni jíst, a nebudete se do nich muset nutit. Stejně tak, pokud si necháte od někoho sestavovat jídelníček, nebojte se napsat/říct, které potraviny nejste schopni z jakéhokoliv důvodu pozřít (nechutnají vám, máte na ně špatné vzpomínky z dětství...). Nebo se do toho můžete zakousnout stejně jako já, kdy jsem si řekla, že některým potravinám dám zkrátka druhou šanci. Měla jsem to tak např. s tofu, které jsem jedla jednou jednikrát a děsně mi nechutnalo. Ale i tak jsem si ho po nějaké době opět koupila a teď ho zbožňuji. Nebojte se experimentovat a testovat, co ustojíte. :))
Zároveň vám mohou pomoci krátkodobé cíle, které pro vás mohou být lépe dosažitelné. A postupem času zkuste malý experiment. Až přijde ten správný čas, udělejte z krátkodobého cíle (pro vás to bylo např. začít jít ode dneška zdravě) dlouhodobý (stravujte se zdravě trvale). Nebo se může stát, že s novým jídelníčkem přijde problém s počtem jídel, protože jich je najednou tolik. Zkuste si tedy počet jídel postupně navyšovat, než se propracujete k plnému počtu.

Reálný (realistic)
Reálné cíle jsou takové, u kterých věříte, že jich můžete dosáhnout. Pokud si naopak stanovíte cíle, které budou jen stěží dosažitelné, brzy selžete. Musíte být tedy soudní a nechtít shodit za týden 5 kg. Nikdo neříká, že to není možné, ale otázkou je, zda takových "nereálných" cílů lze dosáhnout zdravou formou. Snažte se tedy určit si takový cíl, kterého je pro vás reálné dosáhnout. Jedině tak budete mít stále motivaci.
Pokud se tedy např. chcete začít stravovat zdravě, shodit nějaké to kilo, plánujte, plánujte, plánujte. Chystejte si jídla předem, ať nemusíte potraviny kupovat na poslední chvíli, nebo to dokonce "zachraňovat" tím, že si skočíte do nějakého fast foodu. A pokud vám přijde plánování jako otrava, stejně tak jako vychystávání jídel dopředu, zamyslete se nad tím, co chcete pro svůj cíl obětovat. Buďte k sobě vždy upřímní. Začátky jsou vždy těžké, ale jedině tím, že sami k sobě budete upřímní, dosáhnete požadovaných výsledků.

Časově ohraničený (time-bound)
Ať už se rozhodnete pro krátkodobé či dlouhodobé cíle, obojí by měly být jasně časově ohraničené. Chcete shodit? Fajn. Neříkejte to "jen tak do větru", ale dejte si jasný deadline, např. do konce roku, tzn. do prosince 2015. Pokud si totiž určíte konkrétní datum, čas, měsíc, období, je pravděpodobnější,  že svých konkrétních cílů skutečně dosáhnete a nebudete je neustále odkládat na dobu neurčitou. Sama to znám např. ze školy, kdy jsme měli jasně daný termín, kdy se např. psala písemka, odevzdávala seminární práce, probíhalo zkoušení atd., a já se cítila mnohem lépe, když jsem věděla, do kdy tu danou věc musím mít hotovou.
A když už se bavíme o časovém ohraničení, určitě je důležité si uvědomit, že váš režim by měl být udržitelný, tzn. žádná nárazová dieta, ale zdravá racionální strava, kterou budete praktikovat dlouhá léta. Je sice pravda, že kolem nás se objevují stále větší a větší novinky ve stravě, které třeba přinesou rychlé a fantastické výsledky, ale otázkou je, jak dlouho se dokážete podle určitých zásad stravovat. Často jsou to jen "nárazovky", které vás mohou přivést i do pěkného maléru, kdy potom dojde k jo-jo efektu, a vy tak naberete ještě více, než jste shodili. A věřte, že vím, co to je, sama jsem si to vyzkoušela na vlastním těle.
Pokud tedy chcete shazovat tuk, ideální je cca 0,5 kila za týden.
A hlavně - buďte sami sebou. Tělesné změny nenastanou ihned, nějakou dobu to potrvá. Buďte trpěliví. Nemůžete očekávat, že za jeden měsíc shodíte rázem pět kilo (i když to u některých jedinců není nic nemožného), nebo že naberete pět kilo svalů. Vaše tělo se nezmění za noc!!!

Všechny části, které jsme si zmínili, tvoří celek SMART = chytrý. Využijte proto všech pět, abyste byli úspěšní. Buďte skutečně zodpovědní a dbejte na dodržování vašeho nového režimu. Díky tomu budete mít kontrolu nad výsledky, kterých chcete dosáhnout. Vaše cesta za splněním cílů pro vás bude jistě zajímavá. Čeká vás hodně překážek, ale také vítězství. Jednou se vám nebude dařit, jindy budete plni euforie. Naučte se mít rádi váš nový život. Užijte si každý krůček vpřed, dejte do toho všechno a uvidíte, že výsledky se brzy dostaví. :))

Původní článek na: http://www.bodybuilding.com
 




Jakých bodů se držíte vy, abyste dosáhli svých cílů?

10 komentářů:

  1. to je hezké :) už jsem o tom slyšela a snažím se to implementovat :D a hlavně to podle mě neplatí jen na cvičení, ale i třeba na školu (což momentálně potřebuju jako sůl :D)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný návod a nakopávačka :). Jestli tohle nedonutí i toho největšího prokrastinanta, tak už vážně nic! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezky sesumírované :) Takovéhle věci je třeba neustále opakovat, protože jinak člověk lehce poleví :))

    OdpovědětVymazat
  4. U sebe jsem zjistil, že nejdůležitější je: naučit se kombinaci konzistenci a trpělivosti. Kdykoliv se dostanu na nějakou lepší úroveň, tak polevím a pak zase doháním...chce to mít vytrvalost, mentální :)

    http://strongleviathan.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Perfektní článek, zase mě to k něčemu nakoplo! :)

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek :D určitě se hodí a vše v něm napsané je pravda!! :D fakt perfektní :)
    Jen tak mimo téma se zeptám... ty obrázky ( například tento úvodní ) to kreslíš ty?

    http://my-world-is-my.blogspot.cz/
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, nekreslím. Když si zadáš do Googlu "arthlete", tak ti tam vyběhnou tyto krásné motivační obrázky. :-)

      Vymazat
  7. Už jsem to někde četla a je to zajímavý nápad. Já jsem kdysi používala kalorické tabulky, cvičila jsem každý den a vše si důkladně zapisovala. Jenže to vždycky nějak ztroskotalo. Třeba se mi jeden den nechtělo a já si hned řekla, že to nemá cenu a měsíc mi trvalo než jsem se k tomu přinutila. Teď to tolik neřeším. Cvičím, když mám čas a většinou se mi to daří každý den kromě víkendu a snažím se jíst vyváženě, zdravě a pravidelně. Zatím se mi daří, tak uvidím jestli nebudu potřebovat zapsat nějaké cíle a navštívit kalorické tabulky :) ...Ty si kalorie stále počítáš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi 3/4 roku jsem si je nepočítala, ale teď už si příjem zase kontroluji. Ne, že bych nějak horlivě přepočítávala každý gram, ale ráda mám přehled o tom, co jím. :-)

      Vymazat
  8. Parádně shrnuté! Je super také mít parťáka, se kterým se člověk navzájem podporuje a zároveň trochu soutěží :) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)